Dans Eden Baloncuklar - Süper Bilim ile Evde Deneyler

Haydi kimya bilimini eğlenceli bir deney ile keşfedelim. Sizce baloncuklar dans edebilir mi? Merakla “İyi de nasıl?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu deneyimizde asit ve bazların özelliklerinden yararlanacağız ve baloncuklara dans ettireceğiz.
Malzeme Listesi
5- Deney Tüpü ve Kapağı (1 Adet)
6- Delikli Kapak
7- Tüp Standı
8- Deney Kaşığı
9- Karıştırıcı Çubuk
10- Şırınga
11- Yuvarlak Kap (2 Adet)
12- Ölçü Kabı
13- Sıvı Yağ
14- Su
Deneyin Yapılışı
1. Adım: Bir deney tüpünü üçlü standa yerleştirelim ve içine 1 dolu kaşık sitrik asit toz ekleyelim.
2. Adım: Ölçü kabı kullanarak 10 ml suyu deney tüpünün içine ekleyelim. Deney tüpünün kapağını kapatalım ve sitrik asit çözünene kadar çalkalayım.
3. Adım: Hazırladığımız sitrik asit çözeltisinin tamamını yuvarlak kaplardan birinin içine dökelim. Şırınga ile 5 ml diğer kaba aktaralım.
4. Adım: Yuvarlak kapların birine 5 damla mavi gıda boyası, diğerine 5 damla sarı gıda boyası ekleyelim. Karıştırıcı çubuk ile karıştıralım.
5. Adım: Ölçü kabı kullanarak 20 ml sıvı yağı boş tüpün içine aktaralım.
6. Adım: Tüpün içine 1 dolu deney kaşığı sodyum karbonat maddemizi ekleyelim.
7. Adım: Delikli kapağı tüpün üzerine yerleştirelim.
8. Adım: Şırınga ile hazırladığımız mavi renkli çözeltinin tamamını çekelim ve yavaşça tüpün içine aktaralım. Ardından aynı işlemi sarı renkli çözelti için de yapalım.
9. Adım: Deneyin oluşumunu gözlemleyelim.
Neler Oluyor?
Sıvı yağın içerisine eklediğimiz karbonat yoğunluğu daha fazla olduğu ve yağda çözünmediği için dibe çöktü. Üzerine eklediğimiz sitrik asitli boyalı sıvının da yoğunluğu yağdan ağır olduğu için dibe doğru çöktü. Dibe çöktüğünde ise karbonat ile karışmaya başladı. Karbonat ile asitler bir araya geldiğinde karbondioksit gazı açığa çıkar. Açığa çıkan gazlar yukarı doğru çıkmaya çalışırken bir miktar sıvı da kendisine tutunarak yukarı doğru çıktı, kabarcıklar yağ üzerinden çıktıktan sonra tekrar dibe doğru inmeye başladı. Bu döngü karbonat ve asit reaksiyonu olduğu sürece devam eder.
İşte Bu Çok Süper!
Günümüzde en çok kullanılan karbonatlar sodyum karbonat ve sodyum bikarbonattır. Sodyum karbonatlar özellikle çamaşır deterjanlarının içinde kullanılırken, sodyum bikarbonat mutfakta çok yaygın kullanılmaktadır. Özellikle hamur işleri yapımında kabartma tozu olarak kullanılır. Hamura katıldıktan sonra yavaşça köpürmeye başlar ve hamur içinde küçük baloncuklar oluşturarak onun yumuşak pişmesini ve kabarık olmasını sağlar. Pişme esnasında sıcaklık arttığı için daha fazla baloncuk oluşur ve kabarma hızlanır.
Süper Bilim Kimya Deney Seti
Çocuklara kimya bilimini sevdirmek için eğlenceli ve renkli deneyler içeren Süper Bilim Kimya Deney Seti ile tanışın! Avrupa Birliği EN71 Oyuncak Güvenliği standartlarına uygun olarak üretilen bu set, hem güvenli hem de öğretici bir deneyim sunar.
Süper Bilim Kimya Deney Seti, içerisinde bulunan detaylı kitapçık sayesinde her deneyi adım adım anlatır. Kitapçık, deneylerin sadece nasıl yapılacağını değil, aynı zamanda bu deneylerin doğa ile olan ilişkisini de açıklar. Böylece çocuklar, kimya biliminin doğada nasıl işlediğini ve günlük hayatta nasıl kullanıldığını öğrenirler.
Her deney için özel olarak hazırlanan QR kodları sayesinde, videolu anlatımlara kolayca ulaşabilirsiniz. Bu videolar, deneylerin nasıl yapılacağını görsel olarak da gösterir ve çocukların deneyi daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
Süper Bilim Kimya Deney Seti ile çocuklar, eğlenirken öğrenecek ve kimya bilimine olan ilgilerini keşfedecekler. Bu set, çocuklarınızın merakını uyandıracak ve bilime olan ilgilerini artıracak!
Bütün Süper Bilim Deney Setleri’ni incelemek için buraya tıklayabilir, evde kolayca yapabileceğiniz birbirinden farklı deneyler için blog sayfamızı takip edebilirsiniz. Süper Bilim’den daha fazla haber mi? Kurumsal web sitemizi ziyaret edin!
Süper Bilim Deney Setleri
Kimya biliminin ilginç ve heyecan dolu dünyasını adım adım keşfediyoruz. Genç bilim insanının güncesinde keşfedilecek çok fazla şey var. Süper Bilim Fizik Oyunları Seti ile fizik bilimini tanımak çok süper!